Enoki (Flammulina velutipes, plamienka zimná, Enokitake, golden needle mushroom) patrí medzi populárne jedlé huby. Rastie na celej severnej pologuli, tj. je možné nájsť ju v Severnej Amerike, Ázii, Európe. Navyše, je aj komerčne pestovaná. Je teda dostupná po celom svete. Ide o saprofytickú hubu, ktorá rastie v trsoch pri koreňoch stromov a bázach pňov. Veľmi dobre znáša aj nízke teploty, a to aj tie pod nulou. Je teda možné zbierať ju aj v zime. Okrem toho čerstvá je k dispozícii po celý rok. Enoki z voľnej prírody a tie umelo pestované sa od seba líšia podobou, nie však účinkami. Enoki z voľnej prírody má drobný kruhovitý mierne vypuklý medovo zlatistý klobúčik, ktorý je trochu lepkavý, na tenkej zamatovej nôžke, ktorá má výšku asi 10 cm. Enoki pestovaná bez prístupu svetla je biela so zašpicatenými "nerozvinutým" klobúkmi.
Enoki je využívaná dlhé stáročia na liečbu mnohých chorôb tradičnou čínskou medicínou. Písomné zmienky o nej pochádzajú už z obdobia dynastie Han. V období okolo roku 900 nl. (si shi zuan yao), sú texty, ktoré podrobne popisujú, ako Enoki kultivovať a pestovať, tj. pripraviť vhodný substrát, ako hubu zalievať atď.
Pre vedecké účely bola Enoki popísaná už v roku 1782, a to M. A. Curtisom, ktorý ju zaradil do rodu Agaricae, pomenoval ju Agaricus velutipes. K premenovaniu došlo až v roku 1951, kedy ju R. Singer preradil do súčasnej skupiny a dal jej tiež nové meno, tj. Flammulina velutipes.
Enoki je veľmi chutná a v kuchyni rôznorodo využiteľná huba, ktorá má tiež veľký liečebný potenciál, ktorý si priblížime v ďalšom texte. Začneme však zložením huby.
Zdravotné tvrdenia o hubách a bylinách nám zakazuje legislatíva EÚ. Viac informácií o hubách a bylinných zmesiach nájdete na webe. Trebárs na tcmencyklopedie.cz .