Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus , oyster mushroom) je drevokazná chutná huba, ktorú je možné nájsť aj u nás, navyše sa bežne predáva aj v supermarketoch. Huba má meno podľa svojho tvaru a farby, pripomína totiž ustricu. Hliva má klobúk s priemerom 5-35 cm. Mladé huby ho majú plochý, neskôr sa vyklenuje a nadobúda podobu ustrice so sivou až modrosivou farbou. Hliva rastie v trsoch, ktoré môžu mať aj niekoľko kilogramov.
Vo voľnej prírode sa vyskytuje od mája až po zimné mesiace, ak teplota príliš neklesá, a to hlavne v listnatých lesoch. Hliva je tiež komerčne pestovaná, lebo je po nej veľký dopyt. A to nielen ako po potravine, ale hlavne ako po prostriedku, ktorý môže zlepšiť naše zdravie. Hlivu využíva po stáročia tradičná čínska medicína, prvé písané záznamy sú už v Shennong Bencao Jing matérii medice tradičnej čínskej medicíny. Jej umelé pestovanie sa datuje do roku roku 199 n.l. Pre európsky kontinent bola huba prvýkrát popísaná v roku 1775, a to N. J. Freiherrom, dánskym prírodovedcom. Pomenoval ju Agaricus ostreatus. Zmenu mena vykonal nemecký mykológ P. Kummer.
Ako si popíšeme v ďalšom texte, hliva má mnohé účinky, ktoré sú pre človeka veľmi prospešné. Tie samozrejme závisia od zloženia huby. Obsahuje veľké množstvo bioaktívnych látok. Niektoré vám priblížime.
Zdravotné tvrdenia o hubách a bylinách nám zakazuje legislatíva EÚ. Viac informácií o hubách a bylinných zmesiach nájdete na webe. Trebárs na tcmencyklopedie.cz .